Gépipar

A PEMÜ Műanyagipari Zrt. a gépipar számára többféle technológiával készít beépülő alkatrészeket, önthető poliuretán termékeket, csöveket, profilokat.

Az önthető poliuretán elasztomerek feldolgozásával 1977-től Magyarországon piacvezetőként szolgálja ki a vevők igényeit. Termékek térhálós szerkezetű, két- és többkomponensű poliuretán alapanyagokból is készülnek. A feldolgozott poliuretán rendszerek legfontosabb tulajdonsága, hogy ötvözik a műanyagok szívósságát a gumi rugalmasságával és hajlékonyságával.

A standard termékek (rudak, perselyek, lapok, laprugók, gáz- és víztömítések, karmantyúk, csillagkuplung betétek, stb.) raktárról történő kiszolgálása mellett egyedi elképzeléseket is rövid határidővel teljesíti a vállalkozás.

A PEMÜ Zrt. felkészült egyedi igények komplex kielégítésére (tervezés, szerszámozás, gyártás, utómunkálás) is rövid átfutási idővel.

Az öntött poliuretán rudak adott méretsorban és különböző keménységben gyártott félkész vagy késztermékek. Ezen termékekből egyedi gépelemek, alkatrészek készíthetők forgácsolással vagy egyéb utómegmunkálással.

A poliuretán elasztomerek kiváló tulajdonságainak egyedi kombinációja biztosítja, hogy ezen anyagból készített rugók, perselyek alkalmazhatók stancoló, mélyhúzó szerszámok készítésénél és acélrugók helyettesítésére.

Egyik legfontosabb felhasználási terület a tömítések széles és változatos csoportja. Legjelentősebb ezek közül a víz- és gázcsővezeték rendszerekben alkalmazott ún. lapos tömítések, melyeket a szabvány jelölésnek (NA…) és méretsornak megfelelően gyárt a vállalkozás. Ezen tömítések PUA 90 Sh A anyagminőségben készülnek és ivóvízre történő alkalmazási engedéllyel, valamint pentán állósági tanúsítással rendelkeznek.

A különféle tömítések másik nagy jelentőséggel bíró csoportja a víz-tömszelence tömítés (Permatight tömítés), mely egyedi konstrukciójával biztosítja a megfelelő tömítést. A tömítést szerelő hüvellyel teljes méretsorban áll a vevők rendelkezésére.

Az önthető poliuretánok keménységi skálája és kopásállósága, rugalmassága miatt széles körben készíthetők a különféle tömítések. Pl.: lehúzó gyűrűk, mandzsetta tömítések egyéb egyedi kialakítású tömítések a vevői igényeknek megfelelően.

A kiváló kopásállóságnak köszönhetően igen elterjedt alkalmazási lehetőség a kopásnak kitett felületek bevonása PU lemezzel. A kopásálló bevonat kialakításának egyik lehetősége a különböző méretű és keménységű lapok és táblák felhasználásával, ill. felragasztásával oldható meg. A kiváló szakítószilárdsági jellemzők miatt felhasználható pl. stanctőkeként is, egyedi igények szerint.

A fólia termékcsoportból, egyedi- esetleg alakos lapok, tömítések, formák stancolhatók. Méretsora és anyagminősége (keménység) igen széles skálát ölel fel.

A kopásállóság és egyszerű formakialakítás figyelembevételével a betonipar széles körben alkalmaz ebből az anyagból gyártott lehúzó léceket, de a hókotrók „éle” is hasonló felhasználás.

A tengelykapcsolók a hajtómotorok és gépek közötti forgatónyomaték átvitelére alkalmas szerkezeti elemek, melyek a forgás közben keletkező – a hajtott gépből származó – lökéseket és lengéseket csillapítják ill. szüntetik meg.

Teljes méretsorban gyártott termékek – a TITEK tengelykapcsolók – kompletten, fémházzal együtt is megvásárolhatók. Az alkalmazáshoz segítséget ad a TITEK katalógus.

Ezenkívül különféle egyéb méretű és formájú tengelykapcsoló betétek is elérhetőek.

Az öntött poliuretán görgők, kerekek széles körben használhatók a kiváló továbbszakító szilárdság, a jó kopásállóság és a dinamikus terhelhetőség miatt.

Az öntött poliuretán anyag alkalmas ‘hengerbevonás’ készítésére. A bevonatolás történhet fémtengelyre öntéssel, vagy akár utólagos „csőráhúzás” módszerével. A hengerek kívánt méretre utómunkálhatók (esztergálás, köszörülés).

A rendkívül jó kopásállósági tulajdonság miatt az öntött poliuretánok minden olyan feladat megoldására alkalmazhatók, ahol a különféle gépelemek, gépalkatrészek igen jelentős koptató hatásnak vannak kitéve.

Ezek általában egyedi igények.

A kopásálló bevonat kialakítása általában történhet fémreöntéssel, vagy táblák, lemezek és fóliák felragasztásával.

Az öntött poliuretán feldolgozási folyamata – az alapanyag rendkívüli tulajdonságai és a viszonylag egyszerű szerszámozás miatt – bonyolult, összetett formájú alkatrészek gyártására is alkalmas. Ilyen termékek pl. hidrociklon fogaskerékkoszorú.

A termékek szerszámozási költsége, mennyiségi igénye (kis sorozat) sok esetben jelentős előnyt képvisel az egyéb műanyagfeldolgozási technikákkal szemben.