Laborvizsgálatok

A PEMÜ Műanyagipari Zrt. modern mérőeszközökkel felszerelt laboratóriuma képes a különböző műanyagfeldolgozási technológiákkal előállított termékek mechanikai, kémiai, reológiai, termikus, elektromos és egyéb speciális mérésére.

A PEMÜ Műanyagipari Zrt. laboratóriuma több évtizedes mérési tapasztalatokkal rendelkezik a beérkező áruk, alapanyagok ellenőrzésében, a gyártási folyamatok időszakos ellenőrzésében és a késztermék minősítésekben.

A mérések megbízhatóságát magasan képzett mérnök és asszisztens csapat biztosítja.

A laboratórium modern körülmények között működik. A 2D-3D mérőszoba 2D Keyence gyártmányú optikai mérőgéppel (jellemzően síktermékek merésére szolgál), Evixscan gyártmányú 3D szkennerrel (szinte bármilyen méretű és kialakítású pl.: műanyag, fém termék is lemérhető) és Tigo gyártmányú 3D koordinátormérőgéppel (mérőkapacitás: 500x600x500 mm) lett felszerelve. A termékek modellezését követően lehetőség van a termékek 3D nyomtatására is Stratasys típusú 3D nyomtató segítségével. Ezzel a nyomtatóval gyorsan és gazdaságosan készíthetők el akár a kezdeti koncepciótervek vagy egy meglévő, korábban visszaszkennelt minta modellezése is. Összetett, bonyolult alkatrészek és összeállítások is elkészíthetőek optimális pontossággal, részletességgel. A területen elhelyezésre került egy Memmert típusú klímakamra is, ami széles tartományban (-40-től +190°C-ig, 10-98%rH között) képes a vizsgálandó mintákat kondicionálni a vevői igények függvényében.

Külön laboratórium rész került kialakítása poliuretán alapanyagvizsgálatokra is. Ezek a vizsgálatok Karl Fischer titrátorral történnek. Erre egy SI Analytics TL 7750-ös berendezés került beszerzésre. Ezzel a berendezéssel NCO, OH számot lehet meghatározni rövid határidővel. A beérkezett alapanyagok pontos és gyors kondicionálásáért egy Memmert gyártmányú vízfürdő gondoskodik.

A laboratórium különféle autóipari termékek mérősablonos ellenőrzésére is felkészült.  Ezekkel a mérésekkel a gyártott terméknek az elvárt mérettől való eltérése mutatható ki.

Roncsolásos anyagvizsgáló berendezések közül a laboratórium rendelkezik Zwick típusú univerzális szakítógéppel, koptatógéppel, Charpy féle ütési szilárdság meghatározóval, olvadáspont mérővel és Göttfert típusú MFI mérő berendezéssel.

A PEMÜ Műanyagipari Zrt vezetése célul tűzte ki, hogy a 2021-es évben elindítja a felkészülését MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány szerinti akkreditált szintű hosszmérő eszközök kalibrálására és különféle vizsgálatokra. Ezen vizsgálatok közé tartoznak sűrűség mérés, Shore keménység meghatározása, illetve klímakamrás vizsgálat is.