Vulkollán öntés

A PEMÜ Műanyagipari Zrt. több mint 4 évtizede foglalkozik önthető poliuretán elasztomerek feldolgozásával, amellyel Magyarország piacvezetőjévé vált. Az üzemben gyártott termékek térhálós szerkezetű, két- és többkomponensű poliuretán alapanyagokból készülnek. A poliuretánok speciális tulajdonságokkal bíró elasztomerek, amelyek változatos alapanyagokból, a felhasználási igényeknek megfelelően kerülnek előállításra. Személyre szabhatóak többek között az egyébként is kiváló mechanikai tulajdonságaik és ellenállóképességeik, így a keménységük (puha géltől egészen a rendkívüli keménységig), a színük, a kopásállóságuk, az elektromos vezetőképességük.

A vulkollán üzem Ipar 4.0 követelményeknek megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkezik.

A PEMÜ Zrt. magas műszaki színvonalú mérnöki tudásra építve képes a partnereinek támogatást nyújtani a megfelelő alapanyagok kiválasztásában, a gyártáshoz szükséges szerszámok tervezésében és kivitelezésében, a kiváló minőségű termékek előállításában. Az üzem felkészült a termékek utómunkálatainak elvégzésére (darabolás, esztergálás, vágás, marás). A több évtizedes tapasztalat alapján kialakult standard termékkörök mellett (rudak, perselyek, lapok, laprugók, gáz- és víztömítések, karmantyúk, csillagkuplung betétek stb.) egyedi elképzelések megvalósítására is van lehetőség.

A PEMÜ Zrt. a minőségi termékek gyártását az aktuális minőségügyi szabványok követelményeit teljesítő működésével biztosítja és ellenőrzi, melyet az auditok során megszerzett tanúsítványok igazolnak (IATF 16949:2016, ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 50001:2018).

Rúd

Az öntött poliuretán rudak adott méretsorban és különböző keménységben gyártott félkész vagy késztermékek. Ezen termékekből egyedi gépelemek, alkatrészek készíthetők forgácsolással vagy egyéb utómegmunkálással.

 

 

Rugó, persely

A poliuretán elasztomerek kiváló tulajdonságainak egyedi kombinációja biztosítja, hogy ezen anyagból készített rugók, perselyek alkalmazhatók stancoló, mélyhúzó szerszámok készítésénél és acélrugók helyettesítésére. A beépítésére PU rugó tervezési segédletünk ad útmutatást.

 

 

Lapostömítés

Egyik legfontosabb felhasználási terület a tömítések széles és változatos csoportja. Legjelentősebb ezek közül a víz- és gázcsővezeték rendszerekben alkalmazott ún. lapos tömítések, melyeket a szabvány jelölésnek (NA…) és méretsornak megfelelően kerülnek gyártásra. Ezen tömítések PUA 90 Sh A anyagminőségben készülnek és ivóvízre történő alkalmazási engedéllyel, valamint pentán állósági tanúsítással rendelkeznek. A termék higiéniai követelményeknek való megfelelését „Teljesítmény állandósági tanúsítvány” igazolja.

 

 

Permatight tömítés

A különféle tömítések másik nagy jelentőséggel bíró csoportja a víz-tömszelence tömítés (Permatight tömítés), mely egyedi konstrukciójával biztosítja a megfelelő tömítést. A tömítések szerelő hüvellyel teljes méretsorban készülnek. A termék higiéniai követelményeknek való megfelelését „Teljesítmény állandósági tanúsítvány”, a műszaki paramétereknek való megfelelést pedig a „Teljesítménynyilatkozat” igazolja.

Egyéb tömítés

Az önthető poliuretánok széles keménységi skálája és kopásállósága, rugalmassága miatt széles körben készíthetők a különféle tömítések. Pl.: lehúzó gyűrűk, mandzsetta tömítések egyéb egyedi kialakítású tömítések a vevői igényeknek megfelelően.

 

 

Lap, tábla

A kiváló kopásállóságnak köszönhetően igen elterjedt alkalmazási lehetőség a kopásnak kitett felületek bevonása PU lemezzel. A kopásálló bevonat kialakításának egyik lehetősége a különböző méretű és keménységű lapok és táblák felhasználásával, ill. felragasztásával oldható meg. A kiváló szakítószilárdsági jellemzők miatt felhasználható például stanctőkeként is, egyedi igények szerint.

Fólia

Ebből a termékcsoportból, egyedi- esetleg alakos lapok, tömítések, formák stancolhatók. Méretsora és anyagminősége (keménység) igen széles skálát ölel fel. 3m hosszban, 0,5 m szélességben végtelenítve centrifugadobban gyártott termék.

Hóekeél, betonipari lehúzó, vágóléc

Az öntött poliuretánok kiváló tulajdonságainak (hőállóság, kopás) köszönhetően egyik speciális alkalmazási terület a különféle méretű és eltérő alakú hótoló lapok. A termék hosszú élettartalma és a többféle keménység elérése erősítés nélkül, lehetővé teszi az eltérő útburkolatokhoz való alkalmazkodást is. A kopásállóság és egyszerű formakialakítás figyelembevételével a betonipar széles körben alkalmaz uretán lehúzó léceket. A „vágólécek” a papíripari gépek, berendezések kiemelt fontosságú elemei, többféle méretben elérhetőek.

 

 

Tengelykapcsoló, kuplung

A tengelykapcsolók a hajtómotorok és gépek közötti forgatónyomaték átvitelére alkalmas szerkezeti elemek, melyek a forgás közben keletkező – a hajtott gépből származó – lökéseket és lengéseket csillapítják ill. szüntetik meg. Teljes méretsorban gyártott termékek – a TITEK tengelykapcsolók – kompletten, fémházzal együtt is megvásárolhatók. Az alkalmazáshoz segítséget ad a TITEK katalógus. Ezenkívül különféle egyéb méretű és formájú tengelykapcsoló betétek is elérhetőek.

 

 

Görgő, kerék

Az öntött poliuretán görgők, kerekek széles körben használhatók a kiváló továbbszakító szilárdság, a jó kopásállóság és a dinamikus terhelhetőség miatt. A műszaki követelményeknek megfelelően ezen kerekek/görgők készülhetnek poliuretán elasztomerből. Méret és formaválasztékuk igen széleskörű: önálló futófelület és kerékagyra történő öntés egyaránt lehetséges.

 

 

Henger

Az öntött poliuretán anyag alkalmas ‘hengerbevonás’ készítésére. A bevonatolás történhet fémtengelyre öntéssel, vagy akár utólagos „csőráhúzás” módszerével. A hengerek kívánt méretre utómunkálhatók (esztergálás, köszörülés).

Kopásálló bevonat

A rendkívül jó kopásállósági tulajdonság miatt az öntött poliuretánok minden olyan feladat megoldására alkalmazhatók, ahol a különféle gépelemek, gépalkatrészek igen jelentős koptató hatásnak vannak kitéve.

Ezek általában egyedi igények.

A kopásálló bevonat kialakítása általában történhet fémreöntéssel, vagy táblák, lemezek és fóliák felragasztásával.

 

 

Egyéb szerkezeti elemek

Az öntött poliuretán feldolgozási folyamata – az alapanyag rendkívüli tulajdonságai és a viszonylag egyszerű szerszámozás miatt – bonyolult, összetett formájú alkatrészek gyártására is alkalmas.

Ilyen termék például a hidrociklon fogaskerékkoszorú.

A termékek szerszámozási költsége, mennyiségi igénye (kis sorozat) sok esetben jelentős előnyt képvisel az egyéb műanyagfeldolgozási technikákkal szemben.